Beli Manastir, 17.09.2023.

U prostoru Etnološkog centra baranjske baštine u Belom Manastiru u organizaciji Čuvara srpskog identiteta iz Vukovara i suorganizaciji Folklornog ansambla Čuvari tradicije baranjskih Srba iz Belog Manastira, održana je kulturna manifestacija pod nazivom: 7. Sabor kulturnog i narodnog stvaralaštva Srba SLAVONIJE, BARANJE i ZAPADNOG SREMA, Beli Manastir 2023.

Priliku da se predstave publici imali su iz Vukovara; Narodni orkestar ANI-a, Tamburaški sastav Vučedolski zvuci, vokalni solisti; Živojin Jergić - Žiko i Milisav Petković, plesna grupa Venera, pevačka grupa Naši koreni iz Borova, a iz Belog ManastiraSKUD Jovan Lazić i Folklorni ansambl Čuvari tradicije baranjskih Srba. 

Učešće u ovoj manifestaciji su uzela i sledeća Udruženja: Sretne i spretne iz Jagodnjaka, Zlatna žena iz Bolmana, iz Belog Manastira SUŽ Dukat i Kolo srpskih sestara Sv. Jelena Dečanska, kao i Veće srpske nacionalne manjine iz Popovca, SKD Prosvjeta pododbor SlatinaSKD Prosvjeta pododbor Jagodnjak.

Ispred Čuvara srpskog identiteta veliki doprinos u organizaciji 7. SABORA su dali sekretar Siniša Roknić i članovi;  Stevo Kaman, Mladen Mitrović i Vuk Todića, a ispred suorganizatora FA Čuvari tradicije baranjskih Srba predsednica Svetlana Žarković.

Predsednik ČSI-a Dragan Todić je izrazio zadovoljstvo realizacijom ovogodišnje manifestacije i navodi kako je publici i javnosti pružena prilika da po četvrti puta predstavimo ovu lepu kulturnu manifestaciju u Gradu Belom Manastiru kao i ljude koji ovde žive čuvajući svoju tradiciju, kulturu i običaje te negujući svu ovu lepotu koja se na ovim prostorima i u ovom gradu nalazi. Izrazio je verovanje da ćemo svi zajedno to uspešno činiti i u budućim vremenima koja su pred nama.

Zadovoljni su bili i posetioci koji su imali samo reči hvale na lepu organizaciju i kvalitetu učesnika u programu.

Ovo je sedmi po redu Sabor kulturnog i narodnog stvaralaštva Srba Slavonije, Baranje i zapadnog Srema.

Prvi je održan 2017. godine, na Preobraženje u Borovu, drugi 2018. godine po Vidovdanu u Dalju, treći 2019. godine na Malu Gospojinu u Vukovaru, četvrti 2020. godine uoči Male Gospojine u Belom Manastiru, peti 2021. godine po Velikoj Gospojini u Belom Manastiru, a šesti 2022. po Velikoj Gospojini u Belom Manastiru.

Ovogodišnju kulturnu manifestaciju sufinancirao je Savjet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske

U nastavku pogledajte foto galeriju i video snimak.