Vukovar, 11.05.2019. godine

U organizaciji Čuvara srpskog identiteta održan je 5. Festival ETNO muzike Vukovar 2019. koji je i ove je godine, po peti put, oživeo i ispunio kino salu u Borovu naselju.

Na sceni je nastupilo devet izvođača vokalnih solista, etno, muzičkih i pevačkih grupa iz Srbije i Hrvatske sa više od 60 izvođača koji neguju izvorno stvaralaštvo, a program su vodili poznati TV voditelji; Nataša Ilić-Jovanović i Živorad Nikolić-Žika.

Pozivu su se odazvali sledeći uzvanici: zamenik gradonačelnika grada Belog Manastira g. Predrag Stojanović, zamenica načelnika opštine Trpinje gđa Jasna Ajduković, predsednik VSNM vukovarsko - sremske županije g. Svetislav Mikerević i direktor OŠ Borovo g. Tihomir Jakovljević.

Po drugi put u Vukovaru su gostovali članovi Kulturno-prosvetne zajednice Krajina iz Beograda sa svojom Ženskom pevačkom grupom Izvor.
– Drugi put smo u Vukovaru. Učestvovali smo na ovom festivalu i prošle godine i mnogo je lepo što se na ovaj način čuvaju naši običaji i prenose na mlađe generacije. Danas pevamo etno pesme Grlo moje i Zoro plava. Trenutno nas je samo pet članova, bilo nas je više, ali nažalost mnogi su otišli u inostranstvo i sad nas petoro koliko možemo čuvamo naše običaje. Ja sam izbeglica iz Hrvatske i na ovaj način čuvam sećanje na svoj kraj – objašnjava sedamdesetjednogodišnja Bogdanka Bajić iz Beograda.

Na sceni kino sale u Borovu naselju predstavili su se i vokalne solistkinje radio Beograda Vesna Dimić i Biljana Petković iz Beograda, vokalni solista radio Novog Sada Živojin Jergić iz Vukovara, solisti na harmonici Miroljub-Mića Janković iz Novog Sada i Strahinja Rašić iz Sombora, VNO Gajde iz Bačke Palanke, GNO Spomenar iz Sombora, Pevačka grupa Naši koreni iz Borova, Plesna grupa Venera iz Vukovara, a Etno ansambl Đurđevak iz Bobote ove godine je bio sprečen da učestvuje zbog zdravstvenih poteškoća svojih članova.

Organizacija Festivala etno muzike povećala je zanimanje za ovu vrstu muzičkog izraza i organizatori se nadaju da će se taj trend nastaviti i u budućnosti.
Organizatori su ipak nezadovoljni što grad Vukovar i pored velikog interesovanja građana i dalje ne podržava Festival etno muzike.

Grad nažalost nije prepoznao ovu manifestaciju kao ni međunarodni festival harmonike koji organizujemo. Obraćali smo se više puta i dobijali smo čudne odgovore koje ne bih iznosio u medije. Želim im poručiti da bi trebalo da prepoznaju ovakve manifestacije koje imaju svoju lepotu i draž, to je ono što publika voli. Nadam se da će doći i ta vremena kada ćemo imati priliku da zajedno sarađujemo, da ovakve manifestacije održavamo u sportskoj hali koja je preko puta ove neobnovljene kino sale i koja može da primi mnogo više gledaoca – zaključuje Dragan Todić.

Realizaciju i održavanje ove kulturne manifestacije finansijski je podržao Savet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske.

U realizaciji ove manifestacije svoj veliki doprinos su dali članovi organizacionog odbora: Siniša Roknić, Jasna Veselinović, Stevo Kaman, Dana Macut, Saša Miletić, Jadranka Maksimović i Branka Todić.

Na kraju programa predsednik Todić se zahvalio svima koji su pomogli i podržali održavanje ove manifestacije kao i učesnicima u programu te im uručio zahvalnice.

 

Pogledajte u nastavku foto galeriju i video snimak.