Čuvari srpskog identiteta | Vukovar

i

Beli Manastir, 19.09.2020.

Danas je u prelepom prostoru Etnološkog centra baranjske baštine u Belom Manastiru u organizaciji Čuvara srpskog identiteta, održana kulturna manifestacija pod nazivom: 4. Sabor kulturnog i narodnog stvaralaštva Srba SLAVONIJE, BARANJE i ZAPADNOG SREMA, Beli Manastir 2020.

Bilo je planirano i dogovoreno da se po četvrti uživo emituje veoma popularna TV emisija “Žikina šarenica”- RTV PINK čiji je autor i voditelj Živorad Nikolić-Žika na isti način kako je to bilo urađeno u protekle tri godine održavanja Sabora, ali ove godine zbog proglašene pandemije virusa COVID – 19 ista se definitivno nije mogla emitovati iz Belog Manastira. 

Priliku da se predstave publici imali su iz Vukovara; Ansambl narodnih igara SKD Prosvjeta, Tamburaški sastav Vučedolski zvuci i vokalni solista Živojin Jergić, a iz Belog Manastira; SKUD Jovan Lazić i Folklorna grupa Čuvari tradicije baranjskih Srba, te iz Osijeka; Tamburaški orkestar Batorek, estradna umetnica Blanka Došen i vokalni solista Milka Mađerić i KUD Živojin Žiko Mandić iz Kneževih Vinograda.

Učešće u ovoj manifestaciji su uzela i sledeća Udruženja: Sretne i spretne iz Jagodnjaka, Zlatna žena iz Bolmana, a iz Belog Manastira Dukat i Kolo srpskih sestara Sv. Jelena Dečanska, Veće srpske nacionalne manjine iz Popovca  te SKD Prosvjeta pododbor Kneževi Vinogradi.

Ispred Čuvara srpskog identiteta veliki doprinos u organizaciji 4. SABORA su dali potpredsednik Saša Miletić i sekretar Siniša Roknić te članovi; Jasna Veselinović, Dana Macut, Stevan Kaman, Mladen Mitrović i Novica Todić.

Predsednik Dragan Todić izuzetno je zadovoljan realizacijom ovogodišnje manifestacije i napominje kako smo imali mogućnost i priliku da predstavimo ovu lepu kulturnu manifestaciju u Gradu Belom Manastiru i ljude koji ovde žive čuvajući svoju tradiciju, kulturu i običaje te negujući svu ovu lepotu koja se na ovim prostorima i u ovom gradu nalazi te je izrazio verovanje da ćemo svi zajedno to uspešno činiti i ubuduće.

Zadovoljni su bili i posetioci koji su imali samo reči hvale na lepu organizaciju.

Ovo je četvrti po redu Sabor kulturnog i narodnog stvaralaštva Srba Slavonije, Baranje i zapadnog Srema. Prvi je održan 2017. godine, na Preobraženje u Borovu, drugi pretprošle godine po Vidovdanu u Dalju, a prošle godine na Malu Gospojinu u Vukovaru.

Ovogodišnju kulturnu manifestaciju su podržali Savjet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske i MSP - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

U nastavku pogledajte foto galeriju i video snimku.