Čuvari srpskog identiteta | Vukovar

i

Vukovar, 24.10.2020.

- Danas je u Vukovaru u Kongresnoj sali kuće Ružička održana kulturna manifestacija posvećena stvaralaštvu mladih solista na harmonici pod nazivom        8. Međunarodni festival harmonike PRVA HARMONIKA SLAVONIJE, BARANJE I ZAPADNOG SREMA, Vukovar 2020.

Ovaj Festival ima međunarodni karakter i osmu godinu zaredom organizuje ga udruženje ČUVARI SRPSKOG IDENTITETA iz Vukovara, a važno je napomenuti da se nakon sedam godina (od 2013. godine) ponovo održao u gradu Vukovaru.

Ispred organizacijskog odbora 8. Međunarodnog festivala harmonike, Vukovar 2020. i u svoje ime, predsednik ČSI-a Dragan Todić, želi najpre da se zahvali sledećim institucijama, ustanovama i pojedincima koji su dali svoj veliki doprinos kako bi se ova manifestacija održala:

  1. Savjet za nacionalne manjine Vlade RH i predsednik g. Aleksandar Tolnauer;
  2. Opština Borovo i načelnik Zoran Baćanović;
  3. Radio Dunav, radio Borovo i TV produkcija ZVO;
  4. Srpskim institucijama i predstavnicima Srba u Republici Hrvatskoj;
  5. Članovi organizacijskog odbora Festivala: Mladen Mitrović, Jasna Veselinović,

    Dana Macut, Siniša Roknić, Branka Todić i Stevo Kaman.

Organizator je zbog proglašene pandemije virusa COVID 19 i propisanih epidemioloških mera te nemogućnosti dolaska učesnika iz drugih država u okruženju, bio primoran doneti odluku da ovogodišnji Festival nema takmičarski karakter.

Publici se predstavilo ukupno 6 mladih solista na harmonici iz istočnog dela Hrvatske i to: Nebojša Filipović - Vukovar, Veljko Stevanović - Borovo, Uroš i Danijel Veselinović te Jovan Đomlija - Mirkovci i Gabrijel Bračko iz Lađanske – Našice.

U programu su uzeli učešće Plesna grupa Venera – Vukovar, mlada violinistica Jovana Đomlija – Mirkovci, Vokalni solista Georgije Kovačević i narodni orkestar pod upravom Novice Todića.

Organizator ovim putem želi svim mladim solistima na harmonici i drugim učesnicima u programu izraziti veliku zahvalnost zbog učešća na ovoj prelepoj kulturnoj manifestaciji, a također i vernoj publici.

Opširnije o pojedinostima na festivalu čitajte u narednim prilozima.

U nastavku pogledajte foto galeriju i video snimak.